Kofty z sosem z humusu i Sosu ostrego DROS z podane z lekką sałatką to połączenie, które pozytywnie Cię zaskoczy. Sos świetnie sprawdzi się też do dań z grilla lub surowych warzyw.
Składniki dla 2 osób:
▪️ 0,5 kg mięsa mielonego
▪️ młoda cebula
▪️ 3 ząbki czosnku
▪️ przyprawy: sól, pieprz, grill koreański z sezamem, czerwona papryka i chilli w płatkach
▪️ kilka listków szałwii lub natka pietruszki
▪️ sos ostry DROS
▪️ opakowanie humusu klasycznego
▪️ sałata rzymska
▪️ oliwa z oliwek
▪️ kilka łyżek cieciorki ze słoika
▪️ ok. 10 małych pomidorków
▪️ łyżeczka soku z limonki
▪️ szczypta cukru
Przygotowanie:
𝗞𝗼𝗳𝘁𝘆
Mięso przełóż do miski. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na patelni, aż lekko się zarumieni. Dodaj do mięsa. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Posiekaj listki szałwii i dodaj wszystko do miski. Następnie dodaj płaską łyżeczkę soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, płaską łyżeczkę przyprawy Grill koreański, łyżeczkę czerwonej papryki, szczyptę płatków chilli i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj podłużne wałeczki i nadziej je na patyczki do szaszłyków. Piecz w piekarniku ok. 25 w temp. 180 stopni lub w Airfyer 25 min. w opcji grill.
𝗦𝗼𝘀
Wymieszaj na gładką masę 2 łyżki hummusu i 2 łyżki ostrego sosu DROS. Gotowe.
𝗗𝗼𝗱𝗮𝘁𝗲𝗸
Sałatę posiekaj w paski i włóż do miski, pomidorki przekrój na pół i dodaj do sałaty. Ciecierzycę wymieszaj z odrobiną soli, czerwonej papryki i oliwy i podpiecz do chrupkości. Dodaj do sałatki. Całość polej sosem zrobionym z oliwy, soli, cukru, pieprzu i soku z limonki.
𝗣𝗼𝗱𝗮𝗻𝗶𝗲
Sałatkę wyłóż na talerz, obok połóż upieczone na patyczkach kofty. Sos podaj osobno w małej miseczce.
Smacznego.


